Totul de la un singur furnizor

Fronius International vizitează legendara companie de construcții Huter und Söhne din Innsbruck. Mai ales departamentul de construcții metalice se bucură de un renume uriaș: Numai în atelierul de lăcătușerie lucrează 60 de angajați, care dispun de peste 10 posturi fixe de sudare și alte sisteme de sudare mobile. Per ansamblu, Huter folosește exclusiv tehnica de sudare de la Fronius.

Innsbruck, în centrul landului Tirol: De peste 150 de ani, Huter und Söhne activează aici în domeniul construcțiilor – centrul orașului este marcat de numeroase clădiri construite de și cu Huter. Până în prezent, Huter und Söhne a reușit să se impună, succesiv, în cele mai diverse ramuri ale industriei construcțiilor.

Concepte universale de construcție

De la construcțiile convenționale, dulgherie și construcții din lemn încleiat, trecând prin tâmplărie și până la prelucrările metalice – Huter und Söhne oferă soluții complete, în calitate de antreprenor general. De la fundație până la acoperiș, de la ușa de intrare din lemn masiv până la balustradele din inox – peste 70% dintre elementele constructive sunt fabricate intern. Astfel, pentru compania din Innsbruck este foarte simplu să ofere concepte de construcții la cheie.

„Cu cei aproximativ 250 de angajați acoperim cele mai variate stiluri arhitectonice: ansambluri de locuințe, clădiri de birouri și spații comerciale, până la construcții industriale și hale – dar și casele familiale solide, toate fac parte din competențele noastre”, relatează Thomas Gattringer, maistru lăcătuș, maistru al atelierului de sudură și instructor pentru Huter und Söhne. „În ceea ce privește elementele tehnice ale construcțiilor, suntem deschiși în fața tuturor noutăților, pe care le privim ca provocări. Astfel, portofoliul nostru de servicii cuprinde de asemenea și construcția de clădiri cu consum energetic redus.”

Lăcătușeria Huter und Söhne

În turul prin secția de construcții metalice, lucrurile devin clare: Lăcătușeria este separată aici, în principiu, după materiale.

Oțel

Primul este atelierul de prelucrare a oţelului: balustrade, scări, rampe, copertine, carport-uri și multe altele sunt confecționate aici din oțel uzual pentru construcții. Chiar de la intrare, calea este blocată de niște grinzi masive din oțel, care nu sunt chiar ușor de manevrat de către angajați „Aici e nevoie de forță brută”, explică Gattringer. „Din acestea, de exemplu, se vor construi console de montaj pentru balcoane casetate. Se folosește tablă cu grosimea de 20 până la 30 milimetri. Folosim sârmă de 1,2 milimetri și totul se sudează apoi în trei straturi. Avem nevoie de o forță formidabilă, și prin urmare folosim aici cu precădere sistemul robust TransSteel 3500c.”

În continuare, Gattringer detaliază faptul că, în baza Regulamentului EN 1090, astfel de lucrări pot fi sudate la Huter doar cu TransSteel 3500c. În pachetul de conformitate prevăzut intră desigur și TransSteel 2200, însă pe lângă puterea mare cerută, aici este indispensabil mai ales sistemul de răcire pe apă al TransSteel 3500c, pentru a putea face față unor astfel de provocări de sudare. „Pentru lucrări mai mici, folosim și sistemele mai vechi VarioStar, care sunt pur și simplu indestructibile.”

Iar secția de construcții rame – un sub-departament al construcțiilor din oțel, aflată în următoarea hală – arată cu claritate cât de puțin cumpără de fapt Huter: Ramele de ușă care se sprijină de perete sunt confecționate de la zero. Mai întâi, lăcătușii taie benzi de dimensiuni adecvate din tabla de oțel zincată de 1,5 mm și le îndoaie în profile complexe. Apoi, piesele individuale sunt sudate împreună pentru a obține ramele de ușă.

Aluminiu

Următoarea oprire este în atelierul pentru aluminiu. Aici se realizează toată gama de construcții sistemice din aluminiu, printre care profilele pentru ferestre, uși și fațade, dar și construcții complete de acoperișuri.

Oţel inoxidabil

La doar câțiva metri distanță se află atelierul pentru inox: Aici se lucrează în tricou și mănuși albe – e nevoie de motricitate fină. Angajații din acest departament sunt specialiști calificați WIG, iar să-i vezi lucrând este un adevărat spectacol artistic. În prezent, aici se realizează mâini curente, rame din oțel inox pentru uși și balustrade. Sudurile vizibile, perfecte, au fost realizate cu Fronius MagicWave 230i sau cu TransTig 230i.

La finalul turului prin uzină, Gattringer explică: „Pentru a obține rezultate de calitate, conform exigențelor noastre, avem nevoie și de echipamente corespunzătoare. În ceea ce privește îmbinările termice, lucrăm doar cu tehnica de sudare de la Fronius.”

Aplicații mobile și TransSteel 2200

„Și pentru lucrările de execuție mobile folosim tot sistemele Fronius”, continuă maistrul atelierului de sudură. Lucrările mai mici de prindere la balustradele scărilor le executăm rapid și simplu cu TransPocket. Dacă e nevoie însă de îmbinarea mâinilor curente executate în prealabil cu suduri vizibile, de înaltă calitate, tehnicienii de montaj folosesc cu precădere TransSteel 2200: „Pentru astfel de lucrări, la care aspectul sudurii este important, folosim neapărat sudarea WIG.”

Tocmai amorsarea prin contact în modul WIG al TransSteel 2200 pare să convingă fără echivoc pe tehnicienii de montaj: „Sistemul funcționează absolut impecabil, astfel încât operarea devine aproape o joacă, iar rezultatele sunt ultra-profesionale. De fapt e nevoie doar de puțin exercițiu și deja după câteva încercări pot fi realizate lucrări de sudare la un nivel care anterior putea fi realizat doar în atelier, cu sistemele WIG TransTig și MagicWave, care permiteau amorsarea cu înaltă frecvență.”

Utilizare simplă

În continuare Gattringer explică faptul că greutatea și manevrabilitatea TransSteel 2200 sunt absolut convingătoare: „Desigur, abilitatea multiproces este un avantaj absolut – mai cu seamă schimbarea rapidă între procedee. Printr-o simplă manevră, sistemul poate fi reconfigurat pentru diverse variante de procedee, iar posibilitățile intuitive de setare sunt executate imediat, fără a fi necesare cunoștințe preliminare. Astfel, suntem gata de acțiune într-o clipă.”

Însă maistrul atelierului de sudură este încântat de simplitate dintr-o altă privință: „Chiar și faptul că nu avem nevoie de curent de înaltă tensiune! Pe șantiere, se întâmplă adesea să nu se găsească surse de înaltă tensiune și în trecut ne-am aflat de multe ori în situația de a trebui să facem rost de generatoare – ceea ce presupunea costuri suplimentare, care acum sunt eliminate.”

Utilizare universală cu multiproces

Lăcătușii întâlnesc, în activitatea lor de zi cu zi, și șantiere în care lucrările de executat nu sunt definite clar: „În acest caz, luăm cu noi în mașină sistemul mic TransSteel, pentru orice eventualitate, astfel încât să fim echipați pentru orice lucrare.“

Tehnicienii de montaj de la Huter trebuie să apeleze, în timpul intervențiilor mobile, la toate variantele de procedee: „Putem utiliza profesional toate procedeele și putem realiza lucrări de sudare la același nivel înalt, în mod constant.”

Huter și bijutierul

De curând, echipa de montaj a avut o intervenție tipică pentru TransSteel, la un renumit bijutier din Innsbruck. În cadrul lucrărilor de renovare a fost necesară inserarea unor grinzi masive din oțel, pentru susținerea acoperișului.

Spațiul de manevră era însă unul foarte limitat, din cauza numeroșilor piloni (elemente provizorii de reazem pentru susținerea acoperișului): „Nu aveam nicicum spațiu suficient, a trebuit să sudăm în toate pozițiile și de fiecare dată eram în poziții forțate. Cu sistemele MAG mai mari am fi fost puși în dificultate de spațiul limitat, cu sistemele mici de sudare cu electrozi n-am fi terminat nici în ziua de azi. Flexibilitatea TransSteel și-a demonstrat aici eficiența 100 %!”

Calitate și service

Gattringer și colegii săi se arată extrem de încântați de calitatea produselor Fronius: „Materialul este de calitate și ține o veșnicie! Iar dacă se întâmplă ceva, imediat vine echipa de service și pune totul în ordine. Dacă nu funcționează ceva, primim imediat echipamente de schimb – un serviciu aproape indispensabil atunci când lucrezi sub presiunea termenelor.”

Echipa de vânzări Fronius este perfect informată despre procesele din atelier. Depozitul de consumabile și piese de schimb este controlat periodic de angajații Fronius și este completat în regie proprie. „Serviciile Fronius și calitatea superioară ne ajută să economisim un volum mare de timp și energie. Per total, acest parteneriat este unul foarte valoros pentru noi.”


Componentele sunt sudate împreună pentru a forma rame de ușă din oțel


Construcții sistemice din aluminiu


Suduri impecabile la mâinile curente, în atelierul pentru inox


Mâini curente din inox


Utilizarea mobilă a TransSteel 2200 pe un șantier


Thomas Gattringer, maistrul atelierului de sudură

Firma Huter & Söhne din Innsbruck

0256 30 60 90

Solicitare ofertă